Wat is Metabolisme type test?

Elk levend organisme wordt in leven gehouden door een chemisch proces dat metabolisme heet. Je metabolisme is verantwoordelijk voor het afbreken van de calorieën die je binnenkrijgt en ze om te zetten in de energie die je lichaam nodig heeft om te functioneren.

Hoe hoger je stofwisseling is, hoe gemakkelijker het voor je is om gewicht te verliezen en dat niveau van gewichtsverlies te behouden. Een manier om de snelheid van je lichaamsstofwisseling te bepalen is door je metabolisme te testen.

In dit artikel leggen we uit wat metabolisch testen inhoudt, en hoe je je resultaten kunt gebruiken om je gewichtsverlies te verbeteren en je lichamelijke conditie te verhogen.

Wat is Metabolisme type test

Wat is metabool testen?

Metabolisch testen omvat een aantal verschillende tests. Elke test geeft informatie over een belangrijk element van je metabolisme. Deze elementen zijn onder meer:

Resterende stofwisseling (RMR). Het testen van dit aspect van je stofwisseling geeft informatie over het geschatte aantal calorieën dat je verbrandt als je lichaam in rust is – je beweegt of oefent niet.

Maximaal zuurstofvolume (V02 Max). Dit testelement geeft informatie over het vermogen van je lichaam om zuurstof tijdens inspanning effectief te gebruiken.

Lactaatdrempel test. Je lactaatdrempel is het punt waarop melkzuur zich sneller in het bloed opbouwt dan het tijdens de inspanning kan worden afgevoerd, waardoor spiervermoeidheid optreedt. Als je een atleet bent die zijn prestaties wil verbeteren, kun je dit element van de stofwisselingstest nuttig vinden.

Metabolische snelheid in rust

Metabolisch testen gebeurt meestal in verschillende delen en omvat bijna altijd een calorimetrietest. Deze test duurt 15 tot 30 minuten en wordt gedaan terwijl je lekker ligt. De gebruikte apparatuur kan variëren. Sommige calorimetrietests gebruiken een mondstuk waar je in ademt. Bij andere moet je achterover leunen onder een plastic kap die met een buisje aan een monitor verbonden is. Deze test meet je RMR.

Maximaal zuurstofvolume

V02 max wordt bepaald terwijl je een aërobe activiteit uitvoert, zoals wandelen of hardlopen op een loopband. Je ademt tijdens deze test in een masker. Naarmate de test vordert, neemt de snelheid en de helling van de loopband steeds verder toe. De tijd die je nodig hebt om deze test te doen wordt bepaald door je conditie en je vermogen om door te gaan als de test uitdagender wordt. De resultaten van elke test worden geanalyseerd met behulp van specifieke formules die zuurstof inademing en kooldioxide uitademing tegen elkaar afzetten.

Zo kan je zorgverlener of trainer schatten hoeveel calorieën je verbrandt in rust en tijdens inspanning.

Lactaatdrempel

Als je lactaatdrempel testen laat doen, wordt je bloed met wisselende tussenpozen afgenomen tijdens steeds toenemende niveaus van aërobe activiteit, op een loopband of een fiets.

Kunnen metabolische tests gebruikt worden om af te vallen en fit te blijven?
Metabolische tests geven je informatie over hoeveel calorieën je ongeveer per dag verbrandt.

Op basis van deze informatie kun je besluiten je lichaamsbeweging of eetgewoonten te veranderen, zodat je dagelijks meer (of minder) calorieën verbrandt.

Metabolische testen kunnen waardevol zijn, maar de resultaten moeten alleen bekeken worden als onderdeel van een algemeen fitness- of welzijnsprogramma.

Tests zijn gebaseerd op vele factoren, waaronder:

  • leeftijd
  • geslacht
  • activiteitsniveau
  • gewichtsverleden
  • huidig gewicht

Bedenk dat je testresultaten een momentopname geven van je metabolisme en conditie op de dag dat je getest werd. Als je activiteitsniveau verandert, of je lichamelijke conditie verbetert of vermindert, zullen je stofwisseling, en je cijfers, veranderen. Onthoud dat de veranderingen die je ervaart in de loop van de tijd optreden. Je zult waarschijnlijk geen dramatische veranderingen van dag tot dag zien.

Bron: Metabolisme type test

Laatste Nieuws is powered door: